Yhteisöllinen muraalitaide

Yhteisöllinen muraalitaide sai alkunsa 2010 kun Petri Laukkanen toteutti yhdessä työryhmän kanssa Kouvolan taiteiden yössä Sinun Kouvolasi muraalimaalausteoksen. Tempaus toteutettiin Kaunisnurmen alikulkutunneliin ja ohikulkijat kutsuttiin toteuttamaan yhteisöllistä muraalia. Teos toteutettiin ja maalattiin sapluunatekniikalla sekä seinämaaleilla. Kutsuimme paikalliset asukkaat, taiteiden yön osallistujat sekä ohikulkijat mukaan maalaamaan teosta. Osallistujilta kerättiin myös paikallisia iskulauseita, jotka maalattiin seinälle.Yhdessä tilan käyttäjien kanssa toteutettavan maalausprojektin lähtökohtana on kuvittaa tila inspiroivilla kuvilla ja väreillä. Toteutetaan maalaus kohteeseen ja tilan materiaaleihin sopivilla maaleilla, maalitusseilla ja spray-maalilla. Tilan kuvitusta on mahdollista toteuttaa myös suurtulosteilla ja stencil-tekniikalla.Tekijöitä ja toteutustapoja on erilaisia. Myös teoksen tarina elää tekijöiden mielikuvituksen kuvittaessa tarinaa tilaan. 

1. Suunnitellaan kokonaisuudessaan tarina ja muotoillaan tekijöidensä näköinen tila.

2. Opitaan maalaustekniikasta, toteutustavoista ja toteutetaan maalaus yhdessä.

Katutaiteen tyylejä ja tekniikoita yhdistelevä taidetyöpaja on suunnattu kaikille suuren pinta-alan kuvituksesta kiinnostuneille. Työpajan ja tilan maalauksen tarkoituksena on antaa mahdollisuus vaikuttaa omaan ympäristöönsä.

Stencil-tekniikalla voidaan luoda teokseen kuvioita ja yhdistää muotoja yhteen. Stencil-työpajassa suunnitellaan ja leikataan pahville omat stencilit. Seinämaalaustyöpajassa maalataan yhdessä suuri muraaliteos stencil-tekniikkaa ja maalaustekniikoita yhdistäen. 

Sisätiloihin toteutettavaan unelmamaisemaan suunnitellaan yhdessä asukkaiden ideoista ja muistoista hahmoja sekä luodaan teokselle teema.